TimoKalema Hitaammin mutta paremmin

Huutokauppa äänistä

HUUTOKAUPPA ÄÄNISTÄ

Väinö Tannerin kerrotaan sanoneen, että kommunistien kanssa ei pidä lähteä huutokauppaan, ne tarjoavat aina enemmän. Nyt kommunistit eivät ole vaaleissa lupaamassa mitään, mutta muita lupaajia riittää. Hallituspuolueetkin, jotka ovat neljä vuotta vetäneet yhtä linjaa, ovat nyt vaalien alla huomanneet paljon korjattavaa ja kehitettävää. Rahanlähteitä kaikelle uudelle hyvälle on tarjolla aika vähän. Esille on tuotu mm. veropohjan tiivistäminen ja laajentaminen, ympäristölle haitallisten tukien poisto ja työllisyyden kasvu.

Annetut ja tavoitellut asiat ovat satojen miljoonien ja miljardien eurojen suuruusluokkaa. Esille tuotuja asioita ovat mm. Hornetien korvaaminen, harjoitushävittäjien korvaaminen, laivaston uudet taistelulaivat, tunnin junat Tampereelle ja Turkuun, Pisararata Helsinkiin, koulutuksen parantaminen päiväkodeista ja esikoulusta, peruskoulun kautta yliopistoihin ja viimeisimpänä työikäisille tarjottava elinikäinen koulutus. Vanhusten hoitoon tarvitaan tuhansia uusia hoitajia ja terveyskeskuslääkäreitäkin tarvittaisiin lisää ainakin tuhat ja tärkeä asia on myös pienten eläkkeiden korottaminen. Uhkatekijä, joka mieluiten halutaan pitää piilossa, on huoltosuhteen huononeminen ja siitä aiheutuvat riskit.

Kokonaan oma asiansa on ilmastonmuutoksen torjunta, joka on hoidettava, mutta joka tulee maksamaan. Esim. Helsingin kaukolämpö tuotetaan nyt pääosin kivihiilellä, maakaasulla ja öljyllä. Näistä kivihiilestä on päästävä eroon vuoteen 2029 mennessä. Helsingin kaukolämpöverkon maksimiteho on noin 2600 MW, joka vastaa noin Loviisan ydinvoimaloiden kahden reaktorin lämpötehoa. Tämä lämpöteho on siis ennen pitkää korvattava uusiutuvalla tai päästöttömällä energialla, mutta millä ja mihin hintaan? Periaatteessa yksi toimiva ratkaisu olisi tuoda ydinvoimaloiden jäähdytystyslämpö Loviisasta Helsinkiin kaukolämmöksi. Tätä voisi saada noin 2000 MW. Tätä asiaa selvitettiin aikanaan, mutta ratkaisu olisi taloudellisesti huono Helenille. Mutta ehkä nyt olisi uuden selvityksen aika.

Luvatut ja kaavaillut rahoituksen lisäykset ja kehittämisesitysten kustannukset muodostavat yhtälön, jolle ei ole ratkaisua. Siksi uskottavuuden kannalta jonkinlaista priorisointia olisi hyvä esittää. Tuleva pääministeri joutuu tekemään tästä epäyhtälöstä ratkaistavan yhtälön, jossa Tannerin vierastamista huutokauppalupauksista joudutaan paljon poistamaan.

 

                                            Timo Kalema

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloitus: "Luvatut ja kaavaillut rahoituksen lisäykset ja kehittämisesitysten kustannukset muodostavat yhtälön, jolle ei ole ratkaisua".

Minusta, näin vaalien alla, ainakin kaimasi SDP:n "verovastaava" Timo Harakka on ollut ihan kelpo huutokauppakeisari.

Toimituksen poiminnat